devam etmeniz halinde bu veri kaldırılacak.devam etmek istediğinizden emin misiniz?

  1. Polisitemi vera: (ppol-e-sy-THEE-me-uh VEER-uh) kemik iliğinizin çok fazla kırmızı kan hücresi ürettiği yavaş büyüyen bir kan kanseridir. Bu aşırı hücreler kanınızın vizkozitesini arttırır , akışını yavaşlatır. Ayrıca kalp krizi veya felce yol açabilecek kan pıhtıları gibi komplikasyonlara da neden olur.

    Polisitemi vera yaygın görülen bir hastalık değildir. Genellikle yavaş gelişir ve bu hastalığı farketmeden yıllarca yaşayabilirsiniz. Genellikle başka bir nedenden dolayı yapılan kan testi sırasında durum bulunur(misalen diyabet teşhisi için hemogram ve biyokimya bakılması)

    Tedavi olmadan, polisitemia vera hayatı tehdit edici olabilir. Ancak uygun tıbbi bakım bu hastalığın belirtilerini, semptomlarını ve komplikasyonlarını hafifletmeye yardımcı olabilir. Zaman içinde, bazı durumlarda miyelofibroz veya akut lösemi gibi daha ciddi kan kanserlerine ilerleme riski vardır.

    belirtiler:
    Polisitemi vera hastası olan birçok insanda belirti veya semptom yoktur.

    Diğerler belirtiler şunlar olabilir:
    Kaşıntı, özellikle sıcak bir banyo veya duştan sonra
    Baş ağrısı
    Baş dönmesi
    Kanama veya morarma, genellikle küçük
    zayıflık
    yorgunluk
    Bulanık görme
    Aşırı terleme
    Bir eklemin ağrılı şişmesi, genellikle ayak başparmağı
    Nefes darlığı
    Ellerde, ayaklarda, kollarda veya bacaklarda uyuşma, karıncalanma, yanma veya halsizlik
    Büyümüş bir dalak nedeniyle sol üst karnınızda dolgunluk veya şişkinlik hissi
    ateş
    Açıklanamayan kilo kaybı

    Ne zaman doktora görünmeli?
    Polisitemia vera belirtileri veya semptomlarınız varsa doktorunuzla randevu alın.

    Nedenler
    Polisitemi vera, myeloproliferatif neoplazmalar olarak bilinen bir grup kan kanserinden biridir. Bir gendeki bir mutasyon, kan hücresi üretimi ile ilgili bir soruna neden olduğunda meydana gelir. Normalde, vücudunuz sahip olduğunuz üç kan hücresinin her birinin sayısını düzenler - kırmızı kan hücreleri, beyaz kan hücreleri ve trombositler. Fakat polisitemi verada kemik iliğiniz çok fazla kan hücresi üretir.

    Polisitemi vera hastalığına neden olan mutasyonun hücrelerin büyümesini söyleyen bir protein anahtarını etkilediği düşünülmektedir. Spesifik olarak, bu Janus kinaz 2 (JAK2) proteinindeki bir mutasyondur. Polisitemi verası olan çoğu kişi bu mutasyona sahiptir. Mutasyonun nedeni bilinmemektedir, ancak genellikle kalıtsal değildir.

    Risk faktörleri:
    Polisitemi vera her yaşta ortaya çıkabilir, ancak 60 yaşından büyük yetişkinlerde daha sık görülür.

    Komplikasyonlar
    Polisitemi veranın olası komplikasyonları şunlardır:

    Kan pıhtıları. Artan kan kalınlığı ve kan akışının azalması, ayrıca trombositlerdeki anormallikler kan pıhtılaşması riskini artırır. Kan pıhtıları felç, kalp krizi veya akciğerlerinizdeki (pulmoner emboli) bir arterin tıkanmasına veya bir kasın (derin ven trombozu) içinde bulunan bir damarın tıkanmasına neden olabilir.
    Büyümüş dalak (splenomegali). Dalağınız vücudunuzun enfeksiyonla savaşmasına ve eski veya hasar görmüş kan hücreleri gibi istenmeyen materyalleri filtrelemesine yardımcı olur. Polisitemi veranın neden olduğu kan hücrelerinin sayısının artması, dalağınızın normalden daha fazla çalışmasını sağlar ve bu da genişlemesine neden olur.
    Kırmızı kan hücrelerinin yüksek seviyesinden kaynaklanan problemler. Çok fazla kırmızı kan hücresi, midenizin iç astarındaki açık yaralar, üst ince bağırsak veya yemek borusu (peptik ülserler) ve eklemlerinizde iltihaplanma (gut) gibi birçok başka komplikasyonlara yol açabilir.
    Diğer kan hastalıkları Nadir durumlarda, polisitemi vera, kök hücrelerin düzgün şekilde olgunlaşmadığı veya işlev görmediği ( miyelodisplastik sendrom) veya kanser olan bir durum olan kemik iliğinin yerini yara dokusu ( miyelofibrozis) ile değiştiren ilerleyici bir bozukluk dahil olmak üzere diğer kan hastalıklarına yol açabilir. kan ve kemik iliği kanseri (akut lösemi)
    avatar
    20.07.2019 - 21:35
tümünü gör

entri girebilmek için giriş yapın