sözlük kuralları
-
uyulması gereken kurallardır. olmazsa olmaz olan bazıları:
1-tanım yapmak için sözlükte olunduğunu unutmamak. girilen entride en az bir tanım cümlesi olmasını mümkün olabildiğince sağlamak.
2-yeni açılan başlıktaki ilk entrinin tanım olması konusunda inat etmek.
3-yazım kurallarına dikkat etmek. eğer bir kelimenin nasıl yazıldığı bilinmiyorsa buradan çekinmeden yardım almak.
4-noktalama işaretlerini çok dikkatli bir şekilde ve yerinde kullanmak. eğer noktalama işaretlerinin kullanımı konusunda yardıma muhtaç olunduğu düşünülüyorsa buradan yardım almak.
5-kelimeden hemen sonra noktalama iÅŸareti kullanmak.
6-noktalama işaretinden hemen sonra bir boşluk bırakarak yazmaya devam etmek.
7-özellikle üç nokta yani "..."'yı doğru kullanmayı öğrenmek. keyfine göre cümle sonlarını üç nokta ile bitirmemek.
8-":)", ":(" vb. yüz ifadelerini entrinin herhangi bir yerinde kullanmamak.
9-entrileri bölerek birden fazla entri girmeye çalışmamak.
10-başlıkla alakası olmayan içerikler oluşturmamak. -
başlıklar tüm dillerde, tüm alfabelerde ve tüm harflerden oluşabilir. lakin hiç türkçe kelimenin olmadığı bir entri kurallara aykırıdır. şayet entride başka diller ve alfabeler kullanılacaksa, misalen ingilizce açıklaması şu şekilde olan kelime veya kendisine arap harfleriyle şunları dilediğim kişi diye bir girizgah yapılmalıdır. sözlüğün dili, omurgası türkçedir. interaktif sözlük tüm dillerin türkçe karşılıklarının olduğu internet sözlüdür.
(bkz: ingilizce türkçe sözlük)
(bkz: ibranice türkçe sözlük)
(bkz: fransızca türkçe sözlük)
(bkz: arapça türkçe sözlük)
(bkz: almanca türkçe sözlük)
(bkz: kürtçe türkçe sözlük)
(bkz: ispanyolca türkçe sözlük)
...
..
. -
interaktifsözlükte link paylaşmanın da resim yüklemenin de belli bir formatı vardır. bu formatın dışna çıkılarak yapılan paylaşımlar sağlıklı sonuç vermez. başka yerden kopyalayıp sözlük formatına aykırı, reklam içerikli, hazır yazı veya resimler ya da buna benzer diğer sıpam içerikleri bu denli sıklıkla yapmaya devam edenlerin yazarlığı askıya alınır, ya da yazar sözlükten tamamen ihraç edilir.
-
başlık entri uyumu göz ardı edilmemelidir.
• her entri sadece başlığı tanımlamalıdır. ve entrinin üstteki entri ile alakası yoktur.
• limonata seven kız başlığına ağzının tadını bilmektir yerine ağzının tadını bilen kızdır yazılmalıdır. şayet başlık limonata sevmek olsaydı entri ağzının tadını bilmektir olabilirdi. -
yazarlar bilgi sahibi olduğu konularda bilgisini, tecrübesini, hayalini, düşüncesini belirli bir üslupla paylaşabilir. alıntı da yapabilir ancak ve ancak kesinlikle yeterince bilgi sahibi olmadığı bir konuda kendisine ait olmayan bir yazıyı sözlük formatlarının dışına çıkarak sağdan soldan kopyala yapıştır yapamaz. bunu yapması hem etik değildir hem de hukuki değildir.
-
böyle her madde için bir entri yazmak yerine bir entri'de madde madde yazılsa daha iyi olacak kurallardır. böylece yazarlar ilgili entriyi okuyarak ne yapılıp ne yapılmaması gerektiğini bilir. zira yorumlar arasında önemli bir kural gözden kaçabilir bu durumda.
-
sürekli reklam içerikli entri yazmak sözlükten atılma nedenidir. en azından her bir reklam entrisinden sonra bir de normal entri girilmelidir. % 50 oranında reklam entrisine müsamaha gösterilebilir. *
(bkz: sözlükten atılma nedenleri)