devam etmeniz halinde bu veri kaldırılacak.devam etmek istediğinizden emin misiniz?

narsisistik manipülasyon

  1. Narsisistik manipülasyon

    İnsan ilişkilerinde narsisistik manipülasyon önemli bir kavram. Üstü örtülü olması ve genellikle iyilerini giyip gelmiş bir kötülük olması dolayısıyla yaşayan kişinin çoğu zaman ne yaşadığını tek başına çözmesi zor bir deneyim. İnsanın doğrudan özgüvenine zarar veren kendisini çok kolay değersiz hissetmesine yol açan bir durum.

    ***

    Kötülerini giymiş bir kötülükle baş etmek daha kolay en azından tanımlayabiliyorsunuz. İyilerini giymiş bir kötülükle baş etmek daha zor çünkü ne yaşadığını tanımlayamıyor insan.

    ***

    Narsisistik manüplatör sizi varlık ve yokluk arasında bir duyguda yaşatır. İnsan olmaya dair en ağır duygulardan biridir bu. Onun için var mıyım yok muyum bir türlü net bir yere koyamazsınız. Birgün size onun için çok özel biri gibi davranır ertesi gün sanki hiçbir anlamınız yokmuş gibi. Bir var bir yok tutumu sizi ikram ettiği 'var' ın bağımlısı yapmaya başlar. O zamana kadar olabildiğince normal bir hayat süren siz, bu noktadan sonra bir değer bir değersizlik arasında savrulmaya başlarsınız.

    ***

    Bir türlü tam onaylamaz sizi. Bazen destekler görünümünde dünyanın yedinci harikasınız gibi davranır. Fakat ertesi gün sizi hiç tanımamış gibi bir yorumda bulunur.

    ***

    Çevrenizi boşaltır. Sizi seven insanları eleştirir onlardan sizi koruyormuş gibi davranır fakat aslında sizi yalnızlaştırır. Sürekli kendinizi suçlamanıza ve değersiz hissetmenize zemin hazırlar. Zamanla bir tür bağımlılık geliştirmeye başlarsınız. Zarar verdiğini, size ait güzellikleri incittiğini hissetmenize rağmen uzaklaşmakta zorlanırsınız.

    ***

    Bu hikayede size düşen sorumluluk payını bulmak önemli. Benim ne işim var bu ilişkide ya da arkadaşlıkta? Çoğu zaman sahte bir görkem taşıyan bu insanlardan onay alma onun onayladığı bir değerlilik ya da bir minnet duygusu sebep olabilir. Ya da birçok başka sebep... Kurbanın sorumluluk payını keşfetmesi bu sağlıksız ilişkiden uzaklaşabilmesi için önemlidir.

    Psk. Banu Yaşar
    avatar
    17.10.2018 - 12:12